Flaskehalsen i nord kan lamme Norge og NATO

NRKs serie Katastrofe viser hvor hardt kriser kan ramme Norge. Men den mest akutte trusselen er ikke et tenkt scenario – den utspiller seg her og nå.
3/4/2025

Foto: Narvik kommune. Innlegget ble først publisert i Nordnorsk Debatt.

Økende militære trusler fra øst og ustabilitet i verdenshandelen har gjort forsyningssikkerhet og infrastruktur til avgjørende spørsmål for Norges trygghet. Samtidig er en av NATOs viktigste transportårer – og en av få reelle korridorer for forsterkninger til nordområdene i en krisesituasjon. Situasjonen krever handling – nå.

Med Sveriges og Finlands NATO-medlemskap har behovet for sikker og effektiv transport i nordområdene økt betydelig. Og det har gjort transportårene fra Narviks isfrie havn til blant Europas viktigste og mest kritiske.

Her må forsterkninger kunne rulle inn raskt for å avskrekke og forsvare oss. Rundt 80-85 prosent av NATOs forsterkninger til nordområdene vil komme sjøveien, men Narvik som et sentralt mottakspunkt. Derfra må transporten videre på bane og vei – raskt.

Problemet? Det er ikke plass.

Malmtransporten på Ofotbanen har alene økt med 30 prosent de siste ti årene. Eksporten av varer fra Nord-Norge har tredoblet seg i samme periode. Lenge har kapasiteten blitt økt ved å kjøre tyngre og lengre tog – men det går ikke lenger. Samtidig er Narvik havn for liten til å håndtere økningen i sivil og militær trafikk, og Europaveien gjennom sentrum er en flaskehals som skaper kaos for både folk og gods.

Det kan lamme både Norge og NATO. Hovedveien for NATOs forsterkninger inn i nordområdene går via Narvik. Hvis infrastrukturen svikter i en skarp situasjon, stopper styrkene opp. Utstyr og soldater kommer ikke frem i tide, og Norge går fra å være en viktig strategisk alliert til å bli en sikkerhetsrisiko. Det kan vi ikke tillate.

Norges akilleshæl i totalberedskapen

For ett år siden ble Nasjonal Transportplan (NTP 2025 – 2036) vedtatt i Stortinget. Dobbeltspor på Ofotbanen og Europaveien gjennom Narvik by ble ikke tatt med, men det ble lagt opp til bygging av tre nye krysningsspor på Ofotbanen.

Siden da har verdenssituasjonen endret seg dramatisk. Det som hastet i fjor, er nå akutt. Det må gjøres mer.

Stortinget behandler nå totalberedskapsmeldingen, som handler om hvordan Norge skal sikre kritisk infrastruktur og håndtere kriser. En strategisk transportkorridor gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland er sentralt i planen.

I mai skal regjeringen i revidert nasjonalbudsjett si hvordan Stortingets vedtak om NTP skal følges opp. Samtidig diskuteres det om Forsvaret må styrkes ytterligere – raskere og mer enn planlagt.

Men vi kan ikke diskutere forsvar, beredskap og trygg transportkapasitet uten å løse flaskehalsene i Narvik. De utgjør en direkte trussel mot Norges evne til å levere i en krise.

Narvik må sikres – NATO og forsyningssikkerheten avhenger av det

NRKs serie Katastrofe viser hva som skjer når vi ikke er forberedt. Når advarsler blir ignorert. Når svakheter avsløres først når det er for sent.

Men det som skjer i Narvik er ikke fiksjon, det er virkeligheten. Flere avsporinger de siste årene har vist hvor sårbar infrastrukturen i nord er. Forsvaret har selv advart: I en krigssituasjon ville slike avsporinger vært katastrofale for NATO. De nordiske forsvarssjefene har allerede pekt ut Narvik og Ofotfjorden som en av NATOs viktigste havner for forsterkninger til Norden. Hver eneste forsinkelse i transporten svekker forsvarsevnen.

Norge har en klar forpliktelse i NATO: Vi skal kunne ta imot, forflytte og understøtte allierte styrker i en krisesituasjon – en kjerneoppgave i NATOs forsvarskonsept. Men uten moderne infrastruktur er disse forpliktelsene verdiløse. En NATO-allianse uten reell evne til å flytte styrker raskt i nord er ikke en garanti for sikkerhet – det er en sikkerhetsrisiko.

Til forskjell fra NRKs TV-serie er ikke denne katastrofen i manus, og vi kan endre utfallet før den blir virkelighet.

Tre grep som ikke kan vente

Narvik er en flaskehals som kan kvele både eksport, forsyningssikkerhet og forsvarsevne.

For å løse problemet må tre tiltak på plass:

Dobbeltspor på Ofotbanen. Norges viktigste jernbanestrekning for folk, sjømat, forsyninger og forsvar må oppgraderes. En halvferdig bane duger ikke.

Havna må bygges ut. Den må tåle veksten i både sivile varer og militært materiell.

Europaveien må ut av sentrum.Tungtrafikken kveler byen og skaper kaos. En tunnel er eneste løsning for trygg og effektiv transport – både for folk, næringsliv og forsvar. Og det beste? Massene fra tunnelen kan brukes til å utvide havna og gi mer plass til eksport, forsvar og forsyninger.

Dette handler ikke om Narvik, men om Norges evne til å levere i en krise. Både for næringslivet, for alliert beredskap og for vår egen trygghet. Vi kan ikke vente til neste transportplan.

Politikerne må ta grep nå – den største, og kanskje farligste, flaskehalsen i Norge må bort.

Innlegget er signert av:

  • Geir Myrflott, regionleder LO Nordland
  • Hans Christian Hansson, regiondirektør NHO Nordland
  • Harald Sunde, tidligere forsvarssjef og leder av Totalberedskapskommisjonen
  • Marianne Dobak Kvensjø, nestleder fylkesrådet i Nordland fylkeskommune
  • Linda Helén Haukland, fylkesvaraordfører/gruppeleder Kristelig Folkeparti i Nordland fylkeskommune
  • Elin Dahlseng Eide, gruppeleder Arbeiderpartiet i Nordland fylkeskommune
  • Stig Tore Skogsholm, gruppeleder Høyre i Nordland fylkeskommune
  • Rune Østergren, gruppeleder Fremskrittspartiet i Nordland fylkeskommune og varaordfører i Narvik kommune
  • Anette Amalie Åbotsvik Bang, gruppeleder Senterpartiet i Nordland fylkeskommune
  • Christian Torset, gruppeleder Sosialistisk Venstreparti i Nordland fylkeskommune
  • Jan Olav Opdal, gruppeleder Industri- og næringspartiet i Nordland fylkeskommune
  • Cecilie Hegge, gruppeleder Venstre i Nordland fylkeskommune
  • Håkon Møller, gruppeleder Miljøpartiet De Grønne i Nordland fylkeskommune
  • Rune Edvardsen, ordfører i Narvik
  • Børge Edvardsen Klingan, Havnedirektør i Narvik